Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Στην πρωτοπορία των αγώνων για την Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση

«Η Ν.Δ. αντί να λύνει το ασφαλιστικό πρόβλημα, δημιουργεί νέα προβλήματα, νέα βάρη στους ασφαλισμένους, διαλύοντας το δημόσιο σύστημα και περιορίζοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου εξαπέλυσε τα βέλη του στην κυβέρνηση, η οποία «εκχωρεί νέα προνόμια και φοροαπαλλάσσει τους πλουσιότερους με χαριστικές ρυθμίσεις», ενώ απαξιώνει τις επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ΟΤΕ και την ΔΕΗ. Αιχμηρός ήταν σε ότι αφορά το μέλλον των ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων, λέγοντας ότι «έχουν αφεθεί στο έλεος της τύχης τους», χωρίς σχέδιο και στρατηγική. «Απαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με επένδυση στον άνθρωπο, στην γνώση και στην καινοτομία» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου, επισκέφθηκε το ΙΚΑ Περιστερίου, όπου δήλωσε ότι, «το ΙΚΑ δεν είναι ένα Ταμείο που χρηματοδοτεί τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού της Νέας Δημοκρατίας». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε και συνομίλησε με την διοίκηση του ΙΚΑ, με εργαζομένους και ασφαλισμένους του Ιδρύματος και υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στους αγώνες των συνταξιούχων και των εργαζομένων και έχει κάνει υπεύθυνες και σοβαρές προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, στην κατεύθυνση διαφύλαξης του δημοσίου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και της βιωσιμότητας του συστήματος .

ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Φίλες και φίλοι,

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι εδώ, μαζί σας. Έχω ξανάρθει και η δική μου παρουσία, η δική μας παρουσία, είναι παρουσία στήριξης της βιομηχανίας, στήριξης του δικού σας κλάδου, αλλά ακόμα περισσότερο, υποστήριξης των δικών σας δικαιωμάτων για μια καλύτερη ζωή και για ένα μέλλον αξιοπρεπές, σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό.

Είμαστε εδώ, για να δώσουμε και πάλι την υπόσχεση για έναν κοινό αγώνα, για την ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του ασφαλιστικού. Εμείς συμμεριζόμαστε και τις αγωνίες σας για το μέλλον αυτής της επιχείρησης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας - και με το Σωματείο που μίλησα, επιβεβαιώθηκαν αυτοί οι φόβοι - δεν έχει αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα.

Επιχειρήσεις, όπως είναι η δική σας, έχουν μείνει εγκαταλελειμμένες. Αυτό το εργοστάσιο, αυτή η ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα έχει αφεθεί στο έλεος της τύχης της, κι αυτό, βεβαίως, έχει ως αποτέλεσμα να απαξιώνεται και, ίσως, να μπει στη διαδικασία που βλέπουμε και σε άλλους τομείς, μια διαδικασία εκποίησης, πώλησης του πλούτου της χώρας μας, όπως γίνεται με τον ΟΤΕ, όπως προβλέπεται με την ΔΕΗ, έτσι και στα ναυπηγεία, το οποίο δεν θα βοηθήσει την οικονομία μας, αλλά θα βοηθήσει κάποιους «ημέτερους», για να μπορέσουν να πλουτίσουν.

Εμείς, θέλουμε ισχυρούς χώρους παραγωγής, ανταγωνιστικούς και πιστεύουμε ότι η δική σας βιομηχανία έχει μέλλον. Βλέπουμε ότι η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνον εκχωρεί νέα προνόμια, αλλά φοροαπαλλάσσει τους πλουσιότερους, με μειώσεις φόρων, με ρυθμίσεις χρεών, που επιτρέπουν την ασυδοσία, ενώ αφήνει και την αγορά να λειτουργεί με ασύδοτο τρόπο. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι, μ’ αυτόν τον τρόπο, θα γίνουν πιθανόν επενδύσεις, ότι θα αυξηθεί η απασχόληση και το εισόδημα των εργαζομένων;

Δεν μπορεί, με αυτή την αναπτυξιακή πολιτική, να γίνει καμία ουσιαστική επένδυση και, σίγουρα, δεν θα αυξηθεί η απασχόληση και το εισόδημα των εργαζομένων, διότι με χαριστικές κινήσεις προς το κεφάλαιο, με χαριστικές ρυθμίσεις και με συμπίεση του εργαζομένου, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας στον εργαζόμενο, να μην μπορούμε να μπούμε σε νέους τομείς ανάπτυξης, με νέα προϊόντα, με καινοτομία και έρευνα, με εκπαίδευση του προσωπικού και να μην μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις φθηνότερες χώρες, όπως είναι η Κορέα, η Κίνα, αλλά και η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ουκρανία και άλλες χώρες.

Εμείς πιστεύουμε ότι ένα αναπτυξιακό μοντέλο χρειάζεται την επένδυση στον άνθρωπο, την επένδυση στον εργαζόμενο, την εξασφάλιση της σιγουριάς που θα πρέπει να αισθάνεται ο εργαζόμενος, για να μπορέσουμε να πάμε σε νέες μορφές νέων προϊόντων, ποιοτικών προϊόντων, που δεν θα είναι ανταγωνιστικά, διότι απλώς θα είναι φθηνότερα. Θα είναι ανταγωνιστικά, διότι θα είναι διαφορετικά προϊόντα, καλύτερα προϊόντα, ποιοτικά προϊόντα. Να μπούμε, δηλαδή, σε άλλες αγορές, που όμως, για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει επένδυση στον εργαζόμενο, επένδυση στον κλάδο, επένδυση στην καινοτομία, την έρευνα και την εκπαίδευση.

Αυτή είναι η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία, και αυτή η κυβέρνηση θεωρεί ότι, με τη συμπίεση του εργαζόμενου, θα γίνουμε ανταγωνιστικοί. Δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί. Δυστυχώς, τα οφέλη της ανάπτυξης, τα γεύεται σήμερα μόνο μια μικρή ομάδα και η ανεργία παραμένει μεγάλο πρόβλημα, ενώ η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου όλο και μειώνεται.

Τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα σήμερα ο Έλληνας πολίτης, με τα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, να φαίνονται πολλές φορές άπιαστα, διότι κοστίζουν πια ακριβά. Όλα αυτά, δημιουργούν μια τεράστια ανισότητα, που δεν μπορεί να λύσει προβλήματα της χώρας μας, αλλά δημιουργεί νέα αδιέξοδα.

Πραγματικά, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη, έχουμε αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμολογίων στο ρεύμα, ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά είδη, τιμές καυσίμων που δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση για τα νοικοκυριά, ενώ υπάρχει κερδοσκοπία από τους διάφορους μεσάζοντες.

Και βεβαίως, υπάρχει μια φορολογική αφαίμαξη των πολιτών με νέους φόρους. Φόρους στα ακίνητα, φόρους στα καύσιμα και, κάποια στιγμή, με καινούργιους φόρους, με την αύξηση του ΦΠΑ.

Βεβαίως, το βιομηχανικό δυναμικό στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει μείνει αναξιοποίητο. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να μοιραστούμε τις ελπίδες και τις αγωνίες σας για το αύριο. Ξέρετε πολύ καλά τη δική μας διαδρομή. Και εμείς στηρίξαμε, και στήριξε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, τις προσπάθειες για τη λειτουργία των ναυπηγείων, όταν βρέθηκαν σε δύσκολες στιγμές.

Σήμερα, απαξιώνεται αυτή η επιχείρηση, αυτός ο κλάδος που έχει μια ανεκτίμητη προίκα, την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την ανθρώπινη γνώση. Και βεβαίως, είναι και στρατηγικής σημασίας, και για την οικονομία μας, αλλά και για την άμυνά μας.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες και δύσκολες εξελίξεις στον κόσμο. Ξέρουμε ότι, στην Κίνα και στην Κορέα, αμείβονται πολύ λιγότερο και γι’ αυτό γίνονται ανταγωνιστικοί. Αλλά δεν θα ακολουθήσουμε το δρόμο της μείωσης των μισθών, της χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας και της μείωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όπως είπα, εμείς θεωρούμε ότι, για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, πρέπει να επιδιώξουμε μόνο την ποιότητα, που απαιτεί επένδυση στον εργαζόμενο, στη γνώση, στην καινοτομία. Και αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για την οικονομία μας, αλλά και για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Θεωρώ δε, ότι είναι απαράδεκτο, τέσσερα χρόνια τώρα, και η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η σημερινή να κοροϊδεύει την επιχείρηση και τους εργαζόμενους, υποσχόμενη συνεχώς ότι θα δώσει καινούργιες παραγγελίες, αλλά τελικά, από ό,τι όλοι γνωρίζουμε και όπως μου είπαν και στο Σωματείο, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει παραγγείλει ούτε μία βίδα. Έχει αφήσει, λοιπόν, την επιχείρηση στο έλεος της τύχης της.

Πέρα από αυτά, είμαι εδώ και για έναν άλλο λόγο. Και εσείς, και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, αγωνιάτε για το ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της χώρας αύριο κινητοποιούνται, σε μια μεγάλη διαδήλωση. Οι εργαζόμενοι απεργούν και εμείς είμαστε κοντά τους. Είμαστε και εμείς στην πρωτοπορία αυτών των αγώνων, για να μην υπάρξει υπονόμευση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία, επί τέσσερα χρόνια, συστηματικά, υποχρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα. Τριπλασίασε το χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία θα φτάσει περίπου 10 δις ευρώ. Το 2008, το χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία. Έχουμε την επιβάρυνση του ΙΚΑ, από τη μεταφορά ελλειμμάτων από άλλα Ταμεία. Έχουμε την εκτίναξη της εισφοροδιαφυγής, από το 16% που το αφήσαμε, στο 25% σήμερα, και έχουμε και την απόπειρα καταλήστευσης των Ταμείων, μέσα από τα δομημένα ψευδο-ομόλογα.

Και σήμερα βλέπουμε ότι, πιθανώς, η κυβέρνηση σκέφτεται πάλι να αξιοποιήσει τα αποθεματικά των Ταμείων, μέσα από διάφορες διαδικασίες ομολόγων, για να καλύψει πια δικές της τρύπες στον προϋπολογισμό.

Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να δημιουργήσει μια σύγχυση γύρω από το ασφαλιστικό, διαλύοντας όμως το δημόσιο σύστημα, περιορίζοντας δραστικά τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και δημιουργώντας φοβία και αγωνία γύρω από τα αποθεματικά των Ταμείων.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι, για το ΙΚΑ, το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε τον πόρο του 1% του ΑΕΠ, ώστε αυτός ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας να είναι πλεονασματικός με ασφάλεια. Το 2004, υπήρχε πλεόνασμα 1,3 ευρώ δις στο ΙΚΑ, σήμερα, έχει έλλειμμα 1,5 δις ευρώ. Αυτό είναι το λεγόμενο νοικοκύρεμα, για το οποίο μας μίλησε η Νέα Δημοκρατία.

Όσο για το ασφαλιστικό μας σύστημα, η Νέα Δημοκρατία ανέθεσε στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας μελέτη, η οποία κατέληξε ότι, με σωστή διαχείριση, το δημόσιο σύστημα είναι βιώσιμο μέχρι το 2030. Βιώσιμο, όμως, σημαίνει να υπάρχουν και συνεπείς πολιτικές από πλευράς της κυβέρνησης. Αυτό, δηλαδή, που δεν κάνει η Νέα Δημοκρατία. Άρα, λοιπόν, έχουμε τη σύγχυση, την υποκρισία και τα ψέματά της.

Αν πάρουμε δε, το παράδειγμα των βαρέων και ανθυγιεινών, ο υπουργός παρουσιάζει μόνο γενικόλογες προτάσεις, ενώ οι προθέσεις του κρύβονται επιμελώς. Δεν υπάρχει μελέτη, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει επεξεργασία από την αρμόδια Επιτροπή.

Εμείς, θεωρούμε ότι η αναμόρφωση και η επικαιροποίηση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων πρέπει να στοχεύει, πρώτα απ’ όλα, στην ίση μεταχείριση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Δεύτερον, πρέπει να αποτυπώνει τις σημερινές συνθήκες εργασίας, τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε κλάδου, με επιστημονική τεκμηρίωση. Με τεκμηρίωση, δηλαδή, της επιβάρυνσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι στα διάφορα επαγγέλματα. Και αυτό προβλέπεται από το νόμο του 2002, τον 3029. Άρα, λοιπόν, έχει κι εδώ έλλειμμα η κυβέρνηση, που δεν προτείνει τίποτα.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, τα περιβόητα τρία «δεν» του κ. Καραμανλή, ξέρουμε πλέον τι σημαίνουν. Σημαίνουν ότι δεν θα χρηματοδοτήσουν τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, σημαίνουν ότι δεν θα αποδώσουν τα οφειλόμενα από το κράτος για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, σημαίνουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να λύνει το ασφαλιστικό πρόβλημα, δημιουργεί νέα προβλήματα και νέα βάρη για τους ασφαλισμένους. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει ένα μεγάλο «ναι» στην εμπορευματοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

Το ΠΑΣΟΚ, θα εμποδίσει δυναμικά κάθε προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, να οδηγήσει το σύστημα σε αδιέξοδο. Εμείς, θέλω να τονίσω, στο Πρόγραμμά μας, εγγυόμαστε την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και δεσμευόμαστε για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος.

Θέλουμε, επίσης, και προτείνουμε έγκυρα και υπεύθυνα μέτρα, συγκεκριμένα μέτρα, για τη λύση του ασφαλιστικού. Την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις και την ενίσχυση της ανταποδοτικής σύνταξης, για να δημιουργηθεί και το κίνητρο ασφάλισης.

Διαφωνούμε με τη μεταφορά των ελλειμμάτων από άλλα Ταμεία, μέσα από τις ενοποιήσεις, στα υγιή Ταμεία. Αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον ασφαλισμένο. Και θεωρούμε, βεβαίως, αυτονόητη την ανάληψη από το κράτος, τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, των υποχρεώσεών τους.

Εμείς, βεβαίως, στηρίζουμε τις ενοποιήσεις, αλλά μετά από διάλογο με τους φορείς. Και θέλω εδώ να τονίσω, επειδή επικαλείται η κυβέρνηση πολλές φορές το νόμο Ρέππα, ότι θα έπρεπε να τον εφαρμόσουν στην ολότητά του. Όχι να τον ερμηνεύουν επιλεκτικά, όπου θέλουν, ενώ από την άλλη μεριά, στις δικές τους υποχρεώσεις, να κωφεύουν. Εάν εφάρμοζαν σωστά το νόμο του Ρέππα, σήμερα, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι εμείς προτείνουμε την σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της επόμενης γενιάς των συνταξιούχων. Από τις όποιες ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει, από τα όποια αποθεματικά, τα οποία υπάρχουν από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις ή από την πώληση περιουσίας από το Δημόσιο, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να πηγαίνει σε ένα Ταμείο, σε ένα Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης, για να είναι σίγουρη η επόμενη γενιά των συνταξιούχων, ότι θα έχει αξιοπρεπή και εγγυημένη σύνταξη.

Εμείς είμαστε δίπλα σας, ήμασταν δίπλα σας και θα είμαστε δίπλα σας. Θα είμαστε κοντά σας στους αγώνες, όπως και αύριο, θα είμαστε κοντά σας στη μεγάλη διαδήλωση, για να σταματήσουμε τον κατήφορο που έχει πάρει η χώρα.

Καλούμε όλους τους κοινωνικούς χώρους να δώσουν τη μάχη. Εμείς, θα δώσουμε τη μάχη και μέσα στη Βουλή, θα δώσουμε τη μάχη και στο πεζοδρόμιο. Καλούμε όλους να δώσουν τη μάχη, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια Δίκαιη Κοινωνία.

Για να εγγυηθούμε, ότι δεν είναι προνόμιο των λίγων το ασφαλιστικό δικαίωμα, αλλά είναι δικαίωμα όλων η αξιοπρεπής σύνταξη, ότι είναι δικαίωμα όλων η εργασία, ότι είναι δικαίωμα όλων η σωστή, ποιοτική, αναβαθμισμένη παιδεία, ότι είναι δικαίωμα όλων η υγεία, ότι είναι δικαίωμα όλων η ποιότητα ζωής.

Σε αυτόν τον αγώνα, εμείς θα είμαστε μπροστάρηδες, θα είμαστε κοντά σας και σήμερα, και αύριο, θα είμαστε κοντά σας, και σήμερα, ως αντιπολίτευση και, αύριο, ως κυβέρνηση.

Ευχαριστώ που με ακούσατε.

Να είστε καλά.

Καλούς αγώνες

Και βεβαίως, καλές γιορτές σε σας και τις οικογένειές σας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, το ΙΚΑ Περιστερίου, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με την διοίκηση, με εργαζόμενους και ασφαλισμένους του Ιδρύματος.

Μετά την επίσκεψή του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το ΙΚΑ δεν είναι ΧΥΤΑ για τα ελλείμματα των άλλων Ταμείων, ούτε για τις χαριστικές ρυθμίσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και βεβαίως, δεν είναι ένα Ταμείο που χρηματοδοτεί τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Έχει ανάγκη την στήριξη του κράτους. Και εμείς, δεν είμαστε μόνον κοντά στους αγώνες των πολιτών, των συνταξιούχων και των εργαζομένων, αλλά έχουμε κάνει σοβαρές, υπεύθυνες προτάσεις για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος.

Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεν λύνει το ασφαλιστικό ζήτημα, αλλά το έχει επιβαρύνει με την πολιτική της. Και βεβαίως, εδώ, στο παράρτημα του ΙΚΑ, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, λόγω της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Χρειάζονται σημαντικές αλλαγές, για να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: