Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το ελληνικό «θαύμα», και ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε χωρίς ουσιαστικά κοινωνικές εντάσεις, έπαιξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέδειξε στο προσκήνιο νέες πολιτικές δυνάμεις, περιόρισε τις οικονομικές ανισότητες και έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία κοινωνικού κράτους.
Το 1981, όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέλαβε τα ηνία της χώρας, καταργήθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές που χώριζαν τους πολίτες σε δύο κατηγορίες. Οι διαχωριστικές γραμμές που καταργούσαν την ισονομία, που παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πλήγωναν τη δημοκρατία. Καταργήθηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ιστορικό γεγονός.
Καταργήθηκαν, όμως, ουσιαστικά οι διαφορές στις ιδεολογίες των δύο μεγάλων κομμάτων; Η απάντηση είναι όχι.
Αρκεί να αναφερθούμε στα έργα και τις ημέρες της Νέας Δημοκρατίας για να εντοπίσουμε τις βαθιές διαφορές μας με το συντηρητικό κόμμα.
Τι δεν άλλαξε η Νέα Δημοκρατία; Δεν άλλαξε η μικροκομματική αντίληψη για τα πράγματα. Δεν άλλαξε ο αυταρχισμός της. Δεν άλλαξε ο τρόπος που μηδενίζει κάθε τι που δεν μπορεί να παρουσιάσει ως δικό της έργο. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι κυβερνά πολίτες, άτομα με κρίση, κοινωνικές ομάδες που δεν μπορεί να ξεγελά με ωραία λόγια.
Η βασική φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ίδια. Αντίθετα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πίστεψε στις δυνατότητες του ελληνικού λαού. Απελευθέρωσε κοινωνικές ομάδες που χρόνια ήταν καταπιεσμένες. Άνοιξε την Ελλάδα στον κόσμο. Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν πάντα η Ελλάδα του κόσμου.
Μια ήδη μακρά ιστορική διαδρομή που ακουμπούσε σε βαθιές ρίζες αγώνων, προσδοκιών και αιτημάτων, ένωσε διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές και ηλικιακές γενιές και έγινε συνώνυμη ~ της πολιτικής ανανέωσης ~ της δημοκρατικής αναγέννησης ~ της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της συμφιλίωσης του θεσμικού εκσυγχρονισμού ~ της ισχυρής διεκδίκησης των εθνικών δικαίων ~ της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνισμού ~ της προοδευτικής πολιτικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης
Αγώνες στους οποίους συμμετείχε η πλειοψηφία των Ελλήνων, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Από τότε άλλαξαν πολλά στην Ελλάδα αλλά και στην διεθνή σκηνή.
Οι ιδέες, οι αξίες, η γνώση, η δύναμη, η ικμάδα ενός λαού, ενός έθνους, μετριέται με την ικανότητα του να επιβιώσει και να αναπτυχθεί σε ένα κόσμο ανοιχτών συνόρων. Να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που πηγάζουν για τη ζωή των πολιτών, τη δημοκρατία, την πολιτική, τον πολιτισμό, την κοινωνία. Από μας ο λαός ζητά να απαντήσουμε σ' αυτές κρατώντας από το χτες τις πιο δημιουργικές και αγωνιστικές παραδόσεις του πατριωτικού, προοδευτικού και δημοκρατικού κινήματος, φέρνοντας ταυτόχρονα στο προσκήνιο τη σύγχρονη επικαιρότητα της σοσιαλιστικής μας πρότασης. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο.
Το ΠΑΣΟΚ, είναι εδώ ενωμένο και αποφασισμένο να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του λαού. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, είμαστε εδώ, αντλούμε δύναμη από την ιστορική μας διαδρομή και είμαστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη τα οράματα, τις προσδοκίες και τους στόχους μιας πραγματικά νέας εποχής.
Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και τη δημοκρατία πρέπει να είναι ο κοινός τόπος των δύο διακηρύξεων και αποτελεί το κοινό στοιχείο της συνέχειας του Κινήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου