Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Το μεγαλύτερο λάθος του Κώστα Σημίτη


Τον πρώην πρωθυπουργό ανέκαθεν τον σεβόμουν σαν πολιτική οντότητα. Τα μεγάλα του πλεονεκτήματα στα χρόνια της πρωθυπουργίας του ήταν το συμμάζεμα του κράτους και η πετυχημένη άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας (από τα Ίμια και έπειτα) μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Στα αρνητικά πάντα του καταλόγιζα την διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την απαξίωση, ουσιαστικά, των πτυχίων. Επίσης, στην δεύτερη θητεία του, την αδυναμία ομαλής μετάβασης της αγοράς από την δραχμή στο ευρώ.
Σαν προσωπικότητα, όμως, ο Κώστας Σημίτης πάσχει από το σύνδρομο του καθηγητή. Αρνείται πεισματικά να κάνει την αυτοκριτική του θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μείωνε το κύρος του σε όλους εμάς. Το πρόβλημα του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι ποτέ δεν έπαψε να βλέπει τους Έλληνες πολίτες σαν φοιτητές του που δεν χρειάζεται να τους απολογηθεί για τις κινήσεις και τα λάθη του.
Στην επιστολή που απέστειλε στον Γιώργο Παπανδρέου, μετά την διαγραφή, γράφει: "Το ΠΑΣΟΚ από το 2004 και μετά έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και το ποσοστό του στην απήχηση των ψηφοφόρων έχει μειωθεί δραστικά. Κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ, και ιδίως εγώ, έχει υποχρέωση να προβληματιστεί για την εξέλιξη αυτή."
Αναφέρετε στις εκλογές του 2004 (και όχι μόνο) σαν τρίτο πρόσωπο και όχι σαν το κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής σκηνής εκείνη την περίοδο. Δηλώνει ότι προβληματίζεται γι' αυτό αλλά ποτέ δεν ακούστηκε από τα χείλη του ένα "mea culpa" για το δικό του μερίδιο ευθύνης Μια κίνηση που θα απάλλασσε το, μετά την προεδρεία του, ΠΑΣΟΚ από πολλά αμαρτήματα του παρελθόντος. Αμαρτήματα για τα οποία οι πολίτες δεν το έχουν συγχωρήσει ακόμα.
Ο Κώστας Σημίτης από την διαδοχή του και έπειτα προσπαθεί να διαφυλάξει την υστεροφημία του με λάθος τρόπο. Και, από ότι φαίνεται, θα συνεχίσει να το κάνει.

1 σχόλιο:

syrizaios-psolaras.gr είπε...

ο Σημίτης ευθύνεται γιά την απαξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή το ΠΑΣΟΚ που από τον Νόμο Πλαίσιο του 1982 καταδίκασε τα ΑΕΙ καί ΤΕΙ σε πλήρη κομματισμό, απραξία καί παρακμή.
Γιατί σήμερα αντιδρούν οι κομματικές νεολαίες να μη αλλάξει το καθεστώς εκλογής των Πρυτάνεων, ώστε οι διοικήσεις των ΑΕΙ καί ΤΕΙ να υπόκεινται σε πλ'ήρη κομματικό έλεγχο.

http://chomatery.blogspot.com/